Back-Up Day, weg ermee

31 maart 2016 - door Dutch Cloud

Tussen de Dag van de Zeekoe en de Dag van de Tuba is er nu World Back-Up Day. Deze is geprikt op 31 maart, de dag voor 1 April. We moeten het initiatief dus wel serieus nemen. Is het in deze tijd van cloud en hosting ook een serieus onderwerp? Dat vraag ik me af.

Volgens de organisatie achter World Back-Up Day maakt 30% van de mensen nooit een back-up. 31 maart is dan ook uitgeroepen tot de dag om een back-up van je bestanden te maken. Kennelijk is het initiatief vooral gericht op de consument. Je mag aannemen dat de meeste ‘computer savvy’ gebruikers weten hoe essentieel goede back-ups zijn. Die 30% is dat klaarblijkelijk niet. Maar er kan ook een andere conclusie getrokken worden. Het is mogelijk dat dit nu juist mensen zijn die nooit actief een back-up hoeven te maken omdat ze gebruik maken van de cloud services van Apple, Google of Microsoft. Dus als je hen vraagt ‘Maakt u weleens een back-up?’ zullen ze ontkennend antwoorden, want dat wordt in de cloud voor ze gedaan.

Dat geldt ook voor bedrijven die hun IT in de cloud hebben gezet. Zij kunnen erop rekenen dat hun provider een goed back-up beleid voert. Storage en back-up zijn zelfs vaak de eerste issues die bedrijven naar de cloud brengen. Maar natuurlijk zit nog lang niet elk bedrijf in de cloud.

Voor het bedrijfsleven zijn de kosten van dataverlies enorm. Het persbericht over Wereld Back-up Day maakt melding van onderzoek van EMC. Daaruit zou blijken dat dataverlies bedrijven wereldwijd $1.7 trillion per jaar kost. Als dat getal klopt, is het ongeveer 10% van het bruto Nationaal Product van de VS ($17.9 trillion in 2015). Het lijkt me erg veel, maar dat de schade van dataverlies enorm in de papieren kan lopen is zonneklaar. Meer dan 70% van de bedrijven is er dan ook niet van overtuigd dat ze het dataverlies volledig kunnen herstellen na een incident. Een reden temeer om storage en back-up voortvarend op te pakken. Naar de cloud is ‘the way to go’, is mijn stellige overtuiging.

Laten we daarom Back-up Day omdopen in World Cloud Day. De zeekoe en de tuba zal het worst zijn…

Bron: Dutch IT Channel: https://dutchitchannel.nl/549566/back-up-day-weg-ermee.html

Relevante berichten

De schijnzekerheid van ISO

12 december 2017 - door Dutch Cloud
Martijn van Zoeren, CEO van Dutch Cloud Hoe weet je of een cloud provider zijn zaakjes op orde heeft? Een van de eerste – en gemakkelijkste – selectiecriteria is certificering. …
Lees verder

Get (C)Loud! maakt de tongen los over de GDPR

14 november 2017 - door Dutch Cloud
Tijdens de laatste Get (C)Loud! eind oktober in De Landgoederij te Bunnik ging het over de General Data Protection Regulation of GDPR, de nieuwe Europese privacy verordening die bij ons …
Lees verder