Cloud: 100% standaardisatie is een utopie

1 juni 2016 - door Dutch Cloud

Cloud: 100% standaardisatie is een utopie 

Door Martijn van Zoeren, oprichter en CEO van Dutch Cloud

Wat is Cloud precies? Dat is een definitiekwestie. Er is veel over gedebatteerd, vaak met hoogoplopende emoties. Zo langzamerhand zijn de geleerden het echter wel eens over de vereiste eigenschappen van een systeem om het Cloud te mogen noemen. Een ding is zeker: 100% Cloud in een zakelijke omgeving is een utopie.

Om een paar van die Cloud-kenmerken te noemen: schaalbaarheid, pay-per-use, self-service beheer, online delivery, automatisering van beheer en provisioning…. Een ander belangrijk kenmerk is standaardisatie, in de betekenis dat de dienst voor alle gebruikers gelijk is. Uitzonderingen en maatwerk zijn niet mogelijk. Natuurlijk kan een gebruiker een vinkje meer of minder plaatsen om de service zoveel mogelijk naar zijn hand te zetten, maar die keuzemogelijkheden zijn voor iedereen hetzelfde.

Als er slechts een enkelvoudige SaaS-oplossing in gebruik is, werkt dit prima. Natuurlijk zal er altijd wat te wensen overblijven, maar je mag aannemen dat de provider op goede gronden besloten heeft de gewenste functionaliteit niet aan te bieden. Bijvoorbeeld omdat de wens te exotisch is om er ontwikkelingstijd- en geld tegenaan te gooien. Misschien is de provider wel degelijk bereid om tegemoet te komen aan de gebruikerswensen, maar op een later tijdstip. En dan zal het resultaat natuurlijk voor iedereen beschikbaar zijn.

Het wordt lastig in een omgeving waarin meerdere systemen met elkaar moeten samenwerken. Dan kan blijken dat de standaard van de ene provider die van de andere in de weg zit. Wij zien dat elke dag in onze Cloud Hosting business. De door klanten gebruikte software stelt soms systeemeisen die net buiten ons standaardaanbod vallen. Vooral in legacy-situaties doet zich dat regelmatig voor. En dan kun je twee dingen doen: de klant de deur wijzen of toch alles uit kast halen om hem van dienst te zijn.

Wij kiezen altijd voor het tweede scenario. Om de klant uit de brand te helpen en ook omdat het gewoonweg leuk is om de uitdaging aan te gaan. We kunnen dan onze meerwaarde bewijzen als specialisten die er juist ook staan als het moeilijk wordt. Wij zijn daar niet uniek in. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste lokale spelers deze aanpak bieden. Al was het alleen al om tegenwicht te bieden aan de one-size-fits-all benadering van de grote public cloud providers. Cloud op maat, het kan en het werkt. Vraag ernaar bij uw provider!

Relevante berichten

De schijnzekerheid van ISO

12 december 2017 - door Dutch Cloud
Martijn van Zoeren, CEO van Dutch Cloud Hoe weet je of een cloud provider zijn zaakjes op orde heeft? Een van de eerste – en gemakkelijkste – selectiecriteria is certificering. …
Lees verder

Get (C)Loud! maakt de tongen los over de GDPR

14 november 2017 - door Dutch Cloud
Tijdens de laatste Get (C)Loud! eind oktober in De Landgoederij te Bunnik ging het over de General Data Protection Regulation of GDPR, de nieuwe Europese privacy verordening die bij ons …
Lees verder