David en de Goliaths

18 augustus 2016 - door Dutch Cloud

David en de Goliaths

Door Martijn van Zoeren, oprichter en CEO van Dutch Cloud

Ondernemen is kansen zien. Maar het is ook de concurrentie van je lijf houden. Hoe hou je je staande in de strijd met de Amerikaanse cloud-giganten? De menselijke maat als concurrentiewapen.

Zeven, acht jaar geleden begon het woord ‘cloud computing’ rond te zingen. Het was de benaming voor het compleet buiten de deur doen van IT en software; het was en is het laatste station op de weg naar volledige outsourcing. Ik was er al in een eerder stadium van overtuigd geraakt dat totale ontzorging de beste manier is om klanten van dienst te zijn. In 2009 heb ik Dutch Cloud opgericht en zijn we IT-infrastructuur als clouddienst gaan leveren, vanuit datacenters in Nederland. Denk daarbij aan compute, storage, back-up, werkplekken, etc.

Van meet af aan bestond er scepsis over de levensvatbaarheid van onze onderneming. We zouden worden weggevaagd door de Amazons, Googles, Microsofts en Salesforces van deze wereld, met al hun marketing power, innovatiekracht en schaalgrootte. Zeker, dit zijn concurrenten van formaat. Hun sterk geautomatiseerde en gestandaardiseerde aanpak is op het oog heel aantrekkelijk. IT als nutsvoorziening, net als water uit de kraan…. wie wil dat nu niet?

Op papier staan deze Goliaths heel sterk. Maar de praktijk is weerbarstig. De bestaande werkelijkheid laat zich niet in een keurslijf dwingen. Er is een aantal aspecten die de giganten in de weg zitten. In feite zijn die te herleiden tot twee: dat zijn wetgeving en cultuur.

Wetgeving met betrekking tot privacy en de omgang met data zit de giganten in de weg. Overheden stellen eisen aan de opslag van en de omgang met persoonsgegevens en medische en financiële data. Het is een langdurig proces om de wetten en regels aan beide zijden van de oceaan op elkaar te laten aansluiten, als dat ooit gaat lukken. Voor de globale spelers is dat lastig omdat het standaardisatie – een van de wezenskenmerken van cloud computing – belemmert.

Culturele aspecten hebben vooral te maken met bedrijfseigen of sectorspecifieke eigenaardigheden. Zo willen bedrijven meestal niet alle eieren in hetzelfde mandje leggen. Of past het standaardaanbod van de cloudgigant net niet bij de bedrijfseigen business processen. Ook: bedrijven willen niet alles in één keer in de cloud zetten. Of de integratie van cloud met andere systemen blijkt erg ingewikkeld. Ook veel gehoord: de rigide standaard klantenservice staat flexibiliteit in de weg en maakt dat de klant zich een nummer voelt. Klanten vinden het fijn in hun moerstaal te communiceren en zonodig de provider in de ogen kijken. Dat gaat vaak niet bij de giganten.

Dat zijn allemaal zaken waar lokale spelers als Dutch Cloud op inspelen en waarmee concurrentievoordeel ten opzichte van de Goliaths wordt behaald. Op basis van gestroomlijnde processen, hoogwaardige voorzieningen, een persoonlijke aanpak en flexibiliteit kun je natuurlijk de Goliaths voorblijven. De menselijke maat, doe er uw voordeel mee!

Relevante berichten

De schijnzekerheid van ISO

12 december 2017 - door Dutch Cloud
Martijn van Zoeren, CEO van Dutch Cloud Hoe weet je of een cloud provider zijn zaakjes op orde heeft? Een van de eerste – en gemakkelijkste – selectiecriteria is certificering. …
Lees verder

Get (C)Loud! maakt de tongen los over de GDPR

14 november 2017 - door Dutch Cloud
Tijdens de laatste Get (C)Loud! eind oktober in De Landgoederij te Bunnik ging het over de General Data Protection Regulation of GDPR, de nieuwe Europese privacy verordening die bij ons …
Lees verder